În doar 2 minute
veti putea vedea cum membranele Tyvek®
rezistă mai mult decât membranele de acoperiș obișnuite.
veti putea vedea cum membranele Tyvek®
rezistă mai mult decât membranele de acoperiș obișnuite.
Tyvek® lasă vaporii de apă să treacă prin porii săi naturali – astfel acoperișul poate „respira” fără a permite pătrunderea apei. Acest lucru se datorează stratului său unic funcțional din polietilenă de înaltă calitate, care include milioane de microfibre legate unele de celelalte. Stratul funcțional Tyvek® este de aproximativ 6-8 ori mai gros decât membranele obișnuite, devenind astfel mai durabil și mai rezistent în timp.
Impermeabilitatea la apă este esențială pentru protecție. Substratul trebuie să fie complet impermeabil la apă pentru a menține acoperișurile și pereții uscați. În cadrul testelor, membranele Tyvek® se comportă în mod evident mai bine decât alte membrane obișnuite în ceea ce privește impermeabilitatea la apă, oferind astfel o protecție de durată.
Majoritatea substraturilor obișnuite sunt fabricate dintr-o folie microporoasă și PP (polipropilenă), care este mai sensibilă prin natura sa la razele UV decât PE (polietilena). Membrana Tyvek® este fabricată 100% din PE stabilizată la razele UV și căldură, rezultatul fiind o rezistență și o durabilitate de nivel superior.
În continuare vă prezentăm un rezumat al unei experiențe „în condiții reale” prin care a trecut un proprietar (nume nedivulgat, în urma solicitării acestuia) din Republica Cehă. Acest raport anecdotic a fost realizat și trimis de Pavel Prazak, reprezentantul local DuPont™ Tyvek®, cu permisiunea proprietarului locuinței. Pavel s-a confruntat cu problema produsului multistrat în timpul unei sesiuni gratuite de consultanță tehnică privind înlocuirea produsului respectiv cu Tyvek®.
Un proprietar ghinionist, care s-a ocupat de un proiect de construcție pe cont propriu, a montat un produs ieftin tip multistrat pentru acoperișul său în pantă la jumătatea lunii septembrie 2002. Acesta declară că vremea a fost călduroasă și aerul uscat, precum și că a respectat toate instrucțiunile furnizate de producător. Deasemenea, el spune că, în timpul construcției, membrana a fost expusă pe o perioadă de 2 săptămâni, iar apoi acoperită.
Structura de cărămidă dispunea de un acoperiș din țigle de beton tip KM Beta, iar cel de-al treilea etaj (din 3) este un spațiu tip pod liber, cu un sistem de acoperiș rece care se încălzește considerabil pe timp de vară. Astfel, membrana este expusă unor niveluri ridicate de stres termic, care par să fi fost cauza principală pentru defectarea ulterioară a substratului inițial în ceea ce privește impermeabilitatea la apă și aer. Cel de-al doilea etaj al proprietății este un spațiu de locuit și dispune astfel de un sistem de tavan cald. Ca parte din sistem s-a montat și un strat de control al vaporilor, însă nu s-au utilizat benzi adezive
Alegerea initiala a fost o membrană -multistrat (3 straturi) de 135 g/m2. Numele produsului nu este divulgat, nefiind inclus nici „dreptul la replică”, deoarece producătorul a negat faptul că produsul fără marcă îi aparține, în pofida faptului că inițial a dat vina pe metodele de montare, proprietarul demonstrând ulterior că au fost corecte și, în pofida facturilor sale, văzute de Pavel Prazak, unde era trecută denumirea produsului. Potrivit proprietarului, compania a pretins ulterior că testele de laborator (care nu au fost consultate sau verificate independent) au demonstrat că produsul nu le aparținea, refuzând astfel integral răspunderea.
În timpul lucrărilor de construcție, proprietarul începuse să rămână fără membrana ieftină aleasă inițial pe măsură ce proiectul se apropia de final, rugându-și astfel soția să meargă să mai cumpere o rolă de membrană. Interesant este faptul că s-a întors cu o rolă de Tyvek®, în locul produsului multistrat pe care îl solicitase proprietarul. La început a fost nemulțumit de alegerea soției, având în vedere că prețul a fost puțin mai ridicat. I se părea că produsul este foarte subțire, așadar de o calitate slabă… Asta până când celălalt produs a dat greș.
Defectarea primului produs și scurgerile care au avut loc din acoperiș în pod, laolaltă cu refuzul producătorului de a-și asuma răspunderea, înseamnă că proprietarul trebuie să reconstruiască acoperișul, precum și podeaua podului/tavanul cald de dedesubt, să înlocuiască membranele și să acopere toate daunele din buzunarul propriu. Singura parte bună o reprezintă faptul că porțiunea unde s-a montat Tyvek® a rămas intactă, chiar și după 14 ani, iar proprietarul este hotărât să folosească (și să recomande) doar produse Tyvek® de acum înainte.
În spațiul de locuit de la etajul al doilea, membrana initiala rămâne ascunsă în structura tavanului, astfel ca daunele nu au putut fi evaluate încă. Însă, având în vedere problema din pod, proprietarul plănuiește să înlocuiască și membrana respectivă cu Tyvek® pentru a evita orice probleme pe viitor. În prezent, intenționează să construiască și un garaj cu un pod pentru a dispune de mai mult spațiu de depozitare, unde declară că va monta de asemenea produse Tyvek®.
Două membrane multistrat diferite nu trec testul W1, după mai puţin de 9 ani
După aproape 9 ani de la renovarea din 2008 a acoperişului unei clădiri din Somerset (Marea Britanie), testarea cu coloană de apă W1 a avut câteva rezultate îngrijorătoare.
Pe acoperisul proiectat iniţial ca acoperiş neizolat cu o suprafaţă de aproximativ 4.000 m², au fost montate două straturi de difuzie diferite.
Panta acoperişului era de aproximativ 45 de grade şi mansarda era izolată la nivelul plafonului cu izolaţie din fibră de sticlă.
În noiembrie 2016, au fost extrase probe din cele două tipuri de membrane ale acoperişului şi au fost transmise unui laborator independent, pentru testare.
A fost utilizat sistemul de clasificare de bază W1, EN13859-1&2, pentru etanşeitate la apă: fiecare probă a fost expusă la o coloană de apă de 20 cm, timp de 2 ore, pentru a măsura nu doar infiltraţiile de apă, şi cantitatea ci şi viteza acestora şi dimensiunile suprafeţei afectate. În paralel, a fost implementată o scară de la 1 la 10 (1 reprezentând ce mai slabă performanţă şi 10 cea mai bună), pentru a diferenţia probele care au cedat.
Rezultatele au arătat că, după mai puţin de 9 ani de la montarea acoperişului, probele ambelor membrane multistrat au picat testul W1.
Definiţie grad 1 W1: întreaga suprafaţă udă încă din momentul umplerii cu H2O, deci înainte de începerea efectuării măsurătorii. Aceasta înseamnă că a cedat imediat în urma contactului cu apa.
Membranele pentru acoperiş reprezintă un strat de hidroizolaţie secundar, dar esenţial.
Din acest motiv, acestea ar trebui să ofere protecţie pe termen lung împotriva ameninţărilor la integritatea clădirii, cum ar fi condensul sau infiltraţiile de apă sau aer.
Există o tendinţă a producătorilor de invelitori de a oferi o garanţie extinsă (>30 ani) pentru acestea, dar este posibil ca aceasta garantie să nu ia în considerare tipurile de membrane de acoperiş alese de aceştia.
În 2016, expertul independent al companiei de consultanţă Steildach-Technik GmbH, Martin Peifer Steildach, a extras probe din straturile de difuzie a 30 de acoperişuri, ale căror proprietăţi de protecţie împotriva apei au fost testate de laboratorul Kiwa GmbH TBU. Rezultatele testelor sunt disponibile la adresa www.tyvek.co.uk/rooftest
În 2017, DuPont™ Tyvek® va continua să efectueze teste şi să publice rezultate, pe măsură ce examinează acoperişuri din întreaga Europa, pentru a atrage atenţia asupra preformanţelor diferitelor membrane pentru acoperişuri, în urma montării acestora.
În comparaţie cu alte produse de pe piaţă, membranele de difuzie Tyvek® au dovedit de repetate ori că oferă protecţie unică, de lungă durată, împotriva îmbătrânirii, îndeplinind W1 şi depăşind standardele.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.construction.tyvek.co.uk